Kom i kontakt med oss!

Kontakta vår support!

Villes productivity tip Divide text in Excel columns

Villes produktivitetstips – Dela text i Excel | Det finns massor med tillfällen då det kan vara bra att separera text i listor. I exemplet nedan har en stackare råkat ut för ett illasinnat virus som döpt om alla användarens filer och lagt på en ny filändelse, vilket gör att filerna är oläsbara om de inte först döps om. (Det här är ett riktigt scenario som uppstått hos en av mina kunder).

Värt att nämna är också att om du lagrat dina filer i SharePoint eller OneDrive kan du redan nu sluta läsa och bara lägga ett ärende till Microsoft via Office admin-portalen.
Jag har hittat på 2 listor enligt nedan. Före attacken till höger och efter attacken till vänster, där det finns unikt slumpade tecken efter filändelsen. Det enda gemensamma är att den nya ändelsen också avgränsas med en punkt.
Om du skulle exporterat en egen lista över filerna på t.ex. en server skulle den kunna se ut ungefär som i den högra kolumnen nedan.

Skapa en tabell av datat (markera alla celler med värden, välj ”gör till tabell” uppe från menyn till höger).

Gå sedan på fliken Data.
Välj att hämta och transformera från tabell. Du behöver bara markera någon av cellerna i tabellen. Vilken spelar ingen roll eftersom att Excel själv förstår att du vill hämta in all data från hela tabellen.

I det nya fönstret markerar du kolumnen du vill dela upp. Välj ”Efter avgränsare”.

Välj anpassad avgränsare och fyll i en punkt.
Välj valet ”Avgränsaren längst till höger” och tryck OK. (Här kan man även sätta längst till vänster eller vid varje förekomst.)

Välj ”Spara och läs in till” högst upp till vänster.
Detta kommer skapa ett nytt kalkylblad i din Excelfil. Den ena kolumnen innehåller skräpet som du ska plocka bort, den andra innehåller det gamla filnamnet såsom du vill att det ska se ut när det är klart.

Nu har du en utmärkt input-lista till t.ex. ett Powershell script som kan gå igenom fil för fil och döpa om dessa till sina originalnamn igen.

Det här går att använda till allt möjligt där man vill särskilja textinnehåll utifrån vissa typer av värden.

Just det här caset går att lösa direkt i Powershell också. Se den här bloggposten för mer info

 

Ett avslutningstip:
Om har en lista med för och efternamn, men bara vill behålla förnamnen, kan du markera hela listan, trycka CTRL + H för att få upp Sök och ersätt, fylla i ett mellanslag och en asterisk (*) i Sök efter-fältet och sedan låta ersätt med-fältet vara tomt. Sök och ersätt alla så tar du bort alla mellanslag inklusive allt därefter.
Vill du hellre behålla alla efternamn sätter du asterisken framför mellanslaget.

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Starkare tillsammans

Bolag inom både publik och offentlig sektor efterfrågar en alltmer kostnadseffektiv, platsoberoende och säker digital arbetsplats. Därför går nu Altitude 365 och Uclarity samman och bildar ett gemensamt specialistbolag.
Fortsätt på Altitude 365Kolla in Uclarity

Uclarity och Altitude 365 - Starkare tillsammans

Uclarity är specialister på digitala möten, telefoni, kontaktcenter och digitalt arbetssätt. Altitude 365 är specialister på säkerhet, mobilitet och hur bolag kan optimera resan till Microsoft365. Nu gör vi gemensam sak och bildar bolag tillsammans.

– Pandemin har tydliggjort behoven av en modern digital arbetsplats och vi har diskuterat ett samgående med Altitude 365 under en längre tid. Våra kunder har behov av specialistkompetens och tillsammans blir vi en ledande specialist inom Digital Workplace-området, säger Niklas Olsson Hellström, VD Uclarity AB.

Tommy Clark, Partner, Altitude 365, kommenterar:
– Inget bolag köper det andra utan båda bolagen får lika stora delar i det nya bolaget. Vår ledstjärna är att vi blir starkare tillsammans och att vi kan hjälpa våra kunder under hela deras resa.
Målet med sammanslagningen är att kunna hjälpa kunder med både teknik och effektiva arbetssätt.

– Det är då våra kunder får önskad effekt av sin investering i den digitala arbetsplatsen, säger Niklas Olsson Hellström.

Båda bolagen har svenska och internationella kunder från både privat och offentlig sektor. Sammanslagningen resulterar i en organisation på 50+ anställda baserade i Stockholm, Örebro och Göteborg.

För frågor, vänligen kontakta;
Tommy Clarke, Partner, Altitude 365 AB, 0703-593854, tommy.clarke@altitude365.com
Niklas Olsson Hellström, VD, Uclarity AB, 0734-198016, niklas.olsson@uclarity.com

Fortsätt på Altitude 365Kolla in Uclarity