Kom i kontakt med oss!

Kontakta vår support!

Effektiv redigering i Adobe Premiere med hjälp av OneDrive

Effektiv redigering i Adobe Premiere Pro | I denna blogpost kommer jag visa hur jag arbetar med de filer som tillhör ett Adobe Premiere Pro projekt. Arbetssättet är effektivt, snabbt och framför allt säkert.

Click here for an English version: https://www.altitude365.com/2018/02/20/edit-like-a-pro-with-premiere-pro-and-onedrive/

När man redigerar film är det tre saker som är viktiga.

  1. En dator som är tillräckligt snabb vilket bland annat innebär att man behöver snabb lagring
  2. Tillräckligt diskutrymme
  3. Säker lagring av allt material, både rådata och färdiga filer

 

Många som sysslar med filmredigering arbetar med externa diskar eftersom de interna diskarna sällan räcker till. Dessutom får man en känsla av säkerhet när man kan koppla loss en disk och förvara den på annan plats. Denna lösning ger dock ingen säkerhet mot dataförlust eftersom diskar när som helst kan gå sönder. Då kan man tänka sig att man kopierar data till flera externa lagringsenheter, men då börjar det istället bli rörigt och svårt att hålla ordning på allt.

Ett NAS (en disk ansluten till nätverket) kan vara en lösning, men den kommer man generellt inte åt när man reser. Oavsett hur man gör så blir det kompromisser mellan smidighet och säkerhet – vilket dels kan vara förödande, men även göra arbetet krångligt.

Givetvis skulle jag ju inte skriva denna blogpost om jag inte hade en fungerande lösning samtliga ovanstående problem! Nja, givetvis inte alla. En tillräckligt snabb dator behöver du ju ha och där finns det ju inga genvägar. Dock har jag bra tips kring lagringen av arbetsmaterial och färdiga filmfiler. Lösningen som fungerar bra för mig är OneDrive for Business.

OneDrive for Business (ODfB) är en företagslösning för att användare skall ha någonstans att lagra sina personliga filer. ODfB ingår ofta i en licenssvit där andra komponenter är Exchange (e-post), Office-paket och andra delar. Med ODfB får man 1-5 terabyte lagringsutrymme (beroende på licens) där Microsoft garanterar allt tråkigt såsom backup, återställning och liknande. Mer information här: https://products.office.com/sv-se/onedrive-for-business/online-cloud-storage

Ofta har man idag en ODfB-lagringyta via sitt arbete och om arbetsgivaren tillåter så är den utmärkt att använda för videoredigering. Nedan följer en beskrivning på hur jag arbetar med Adobe Premiere CC 2018.

När jag sätter upp ett projekt så börjar jag med att skapa en mapp i min synkade ODfB-mapp.

Observera symbolerna i status-kolumnen. Mer om dom senare. Mappen får ett namn som identifierar projektet. I nästa steg skapar jag mappar utifrån de olika kamerorna jag använder.

Jag tycker det är smidigt att dela upp källorna på det viset, men här gör ju var och en som dom vill så klart. I nästa steg kopierar jag in allt råmaterial. Observera att jag fortfarande är på den lokala disken på min Microsoft Surface Pro 4. Den interna disken är på 256 Gb, men vänta å se, det räcker ganska långt.

I nästa steg öppnar jag Adobe Premiere och sätter upp projektet. Här pekar jag ut den nya mappen och sätter ett namn på projektet.

Jag pekar alla ”scratch disks” mot samma mapp. Jag föredrar att ha allt samlat. Redigerar man på en stationär dator så kan man givetvis tjäna prestanda på att lägga till Preview-filer på separata diskar, men det går ju inte på en laptop.

Jag har kryssat ur ”Ingest” eftersom jag redan har mina källfiler på rätt ställe och eftersom jag sällan jobbar med 4K-material så kör jag inga proxyfiler heller.

I nästa steg importerar jag mina filer i projektet, redigerar och exporterar resultatet. Det kommer jag inte ta upp i denna post eftersom det redan finns en fantaziljard youtubers som besriver hur det går till 🙂

När jag är klar så exporterar jag till samma mapp.

Det är nu magin händer. Vi kollar storleken på mappen. Hela projektet tar 4,16 Gb på disk.

Det som har hänt här är att filerna har laddats upp till ODfB vilket betyder att vi har en synkroniserad säkerhetskopia, men vi har även ett trix till vi kan ta till. Nu kan vi högerklicka på mappen och välja ”Free up space”. Låt oss göra det så får vi se vad som händer.

Det som sker nu är en kontroll över att alla filer verkligen är synkroniserade men efter någon minut så byts ikonerna ut till små moln

…och när vi kollar storleken på disk… 0 byte!!

Vi har alltså släppt loss filerna från datorn, vilket har gett oss diskutrymmet tillbaka och vi kan påbörja nya projekt utan att koppla in en massa externa diskar och annat trassel. Filerna ligger dessutom skyddade på Microsoft’s datahallar både rent fysiskt och genom deras SLA (Service Level Agreement).

Men vad gör vi om vi vill komma åt filerna igen? Ja, är det en fil så kan vi helt enkelt endera dubbelklicka på den, så laddas den hem eller så kan vi högerklicka på hela biblioteket och synka hem hela projektet. Säkerställ att det finns ledigt diskutrymme dock. Givetvis går det åt minst lika mycket bandbredd som projektet är stort, men det är ju sällan ett problem nu förtiden.

Dessutom, behöver ni snabbt komma åt en eller några filer så kan man öppna ODfB via webbläsaren och komma åt dom där.

Från webbläsaren kommer man dessutom åt den automatiska versionshanteringen, se till exempel projektfilen (Blogpost.prproj).

Härifrån kan vi gå tillbaka till en tidigare version ifall projektfilen skulle bli korrupt. Det finns även en papperskorg där alla filer ligger kvar i minst 90 dagar ifall man skulle råka radera en fil av misstag. Man är även skyddad mot elaka ransomware, exempelvis cryptolocker, eftersom alla filer versionhanteras och papperskorgen finns.

Några tips på vägen

  1. Se alltid till att ha tillräckligt med utrymme för de filer man behöver kunna arbeta med. Speciellt ute på fältet där bandbredden kan vara begränsad. Lite planering krävs.
  2. Skall man öppna ett gammalt projekt i Adobe Premiere, se till att synka hem hela projektet först, annars spårar Adobe Premiere ur fullständigt.
  3. Använd delningsfunktionen i ODfB! Det är ett överlägset sätt att dela en fil i ett projekt med någon annan person. Mycket säkrare än att kopiera ut på USB-minnen eller likande. Mer information och instruktioner finner du här: https://support.office.com/en-us/article/video-share-files-and-folders-with-office-365-72f26d6c-bf9e-432c-8b96-e3c2437f5b65
  4. Jag är en amatör när det gäller Adobe Premiere och jah lämnar inga garantier för att detta fungerar för er, men jag har hanterat mina projekt på detta sätt sen i somras och det har fungerat bra för mig.
  5. För att kunna avlasta den lokala disken måste man köra den senaste ODfB-klienten och köra Windows 10 Fall Creators Update. Funktionen heter ”Files On-Demand” och här hittar du mera information: https://support.office.com/en-us/article/learn-about-onedrive-files-on-demand-0e6860d3-d9f3-4971-b321-7092438fb38e
  6. Här hittar du material och inspiration (prenumerera gärna!)
  7. Vill du veta hur just du kan få OneDrive for Business till erat företag, tveka inte att kontakta Altitude 365!

Happy editing!!

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Starkare tillsammans

Bolag inom både publik och offentlig sektor efterfrågar en alltmer kostnadseffektiv, platsoberoende och säker digital arbetsplats. Därför går nu Altitude 365 och Uclarity samman och bildar ett gemensamt specialistbolag.
Fortsätt på Altitude 365Kolla in Uclarity

Altitude 365 + Uclarity – Årets Modern Work Partner!

Vinnaren är ett bra exempel på hur en “Born in the Cloud” ständigt förbättrar sitt erbjudande, arbetar nära och proaktivt med Microsoft för att hjälpa kunderna på deras digitaliseringsresa. Plus att vi på Microsoft verkligen ser fram mot den nya bolags-konstellationen (Altitude 365 + Uclarity) för ett “Starkare Tillsammans”.

Uclarity och Altitude 365 - Starkare tillsammans

Uclarity är specialister på digitala möten, telefoni, kontaktcenter och digitalt arbetssätt. Altitude 365 är specialister på säkerhet, mobilitet och hur bolag kan optimera resan till Microsoft365. Nu gör vi gemensam sak och bildar bolag tillsammans.

– Pandemin har tydliggjort behoven av en modern digital arbetsplats och vi har diskuterat ett samgående med Altitude 365 under en längre tid. Våra kunder har behov av specialistkompetens och tillsammans blir vi en ledande specialist inom Digital Workplace-området, säger Niklas Olsson Hellström, VD Uclarity AB.

Tommy Clark, Partner, Altitude 365, kommenterar:
– Inget bolag köper det andra utan båda bolagen får lika stora delar i det nya bolaget. Vår ledstjärna är att vi blir starkare tillsammans och att vi kan hjälpa våra kunder under hela deras resa.
Målet med sammanslagningen är att kunna hjälpa kunder med både teknik och effektiva arbetssätt.

– Det är då våra kunder får önskad effekt av sin investering i den digitala arbetsplatsen, säger Niklas Olsson Hellström.

Båda bolagen har svenska och internationella kunder från både privat och offentlig sektor. Sammanslagningen resulterar i en organisation på 50+ anställda baserade i Stockholm, Örebro och Göteborg.

För frågor, vänligen kontakta;
Tommy Clarke, Partner, Altitude 365 AB, 0703-593854, tommy.clarke@altitude365.com
Niklas Olsson Hellström, VD, Uclarity AB, 0734-198016, niklas.olsson@uclarity.com

Fortsätt på Altitude 365Kolla in Uclarity