Kom i kontakt med oss!

Kontakta vår support!

Några tankar på mat

IoT och Blockkedjan | För ett tag sedan så besökte några av oss på Altitude365, IoT Tech expo och blockchain expo i London. Jag måste säga att det var lärorika dagar. Men har även lämnat mig med många funderingar. Det som jag har klurat på mest på handlar om mat.

Världen förändras

Hur kan vi garantera etiken i det hela?

Att det skulle komma en ”Facebook” för hur man spårar och säkrar mat skulle aldrig hålla i praktiken. Storföretagen kan inte ha makten över marknaden som vi alla är beroende av. Det jag absolut tror på är att blockkedjan kan hjälpa till här. Men det måste vara en vinst för alla, annars kommer det aldrig gå. Att under något globalt medvetande acceptera en standard för hur mat ska produceras och spåras. Det skulle förenkla i många led och vi som människor av jorden är vinnarna i slutändan.

Att kunna gå in på mataffären för att kunna skanna en produkt i handlamat-appen. Där man direkt kan se vad den innehåller och genom att klicka på varje individuellt ämne kunna se vart det är odlat och förädlat, samt under vilka förhållanden. Att kunna skanna ett paket kaffe och få fram ifall arbetarna som plockar bönorna får en marknadsmässig lön i landet där dom bor. Att kunna skanna en köttbit och se att transporten aldrig har överstigit 3 grader. Det för mig, är vad blockkedjan bland annat kan göra. En ensam sanning som ägs av jordens befolkning.

Fast problemet med att skanna en barcode, är att den inte är särskilt digitalt. Men det är bättre än inget. Jag ser fram emot framtiden när vi kommer gå runt med microbiologi-och DNA skanners i fickan. Vi är långt ifrån det idag, men i framtiden så måste det finnas. För barnens skull, så måste det finnas. Om vi tittar i närtid så kan man hoppas att det snart finns i din lokala matbutik. Så att butiken kan verifiera att dom ekologiska tomaterna, på riktig är ekologiska. Något Sebastian Becker från Riddle & code berättade om, är deras chip som är en klisterlapp. Man kan läsa/skriva till chipet och skapa en identitet för den specifika produkten, bättre än en barcode men det är fortfarande bara en klisterlapp. Det här är en riktigt svår sak att lösa, hur vi kopplar det digitala till det fysiska på ett felfritt sätt.

Få fram data om produkten

Jag gick på en session där Than Hartsock från John Deere talade. Vi fick bland annat höra om hur långt fram i IoT och automatiserade produkter agrikulturen är. För mig personligen var denna punkt kanske inte en så stor nyhet efter att ha hört snacket i min släkt där vi odlar mat i mitten av Sverige.

För John Deere så startade det hela runt 2002 när man lanserade sin första GPS styrda traktor. Eftersom man tidigare inte hade tagit höjd för att ha traktorn självkörandes så blev man tvungen att bygga om stora delar och integrera in datorsystem. Vilket la grunden för allt som finnas idag. Med sensorer som övervakar alla delar av traktorn och dataflöden i realtid för allt som händer. Så finns det mesta av informationen kring odlingen tillgänglig för oss redan. Nu ska vi bara hitta ett belöningssystem till bonden för att dela med sig av denna information.

Något som ska lanseras senare i år är deras nya system för besprutning. Där en kamera fotar framför traktor och kommer med hjälp av AI kunna avgöra vad som är ogräs och endast bespruta detta. En sak som detta får enorma fördelar, vi sparar massor av besprutningsmedel när vi endast besprutar ogräs och inte våra grödor.

Transport med hjälp av blockkedjan i Nederländerna

Jag gick även på en session där man pratade om transport. Något som fick upp mina ögon extra mycket var hur man arbetar med kemiskt avfall i Nederländerna. Tillsammans med flera parter som är med i kedjan för hur kemiskt avfall ska hanteras. Så har man byggt upp en ”community blockchain”, denna får endast utvalda parter skriva till och endast utvalda från läsa ifrån den. När det kommer en lastbil med något, så kan mottagaren slå upp registreringsnumret på lastbilen, direkt får man fram information om vad den ska innehålla och vart det är hämtat ifrån samt annan nödvändning information för nästa steg i hanteringen. Kontentan i det hela, förr var det komplexa administrativa processer som behövde kontrolleras och verifiera, och nu så jobbar alla administrativt emot blockkedjan integrerat med sina egna system.

Sammanfattning

Jag är helt övertygad om att blockkedjan kommer spela stor roll i framtiden där informationens integritet är högsta prioritet. Parallellt med detta var det såklart mycket prat om blockkedjan som en digital valuta, för oss inom teknik så tror jag att det är viktigt att lämna den ekonomiska aspekten utanför ett tag till. Vi behöver helt enkelt bygga lösning som är bra för samhället vi lever i.

Med glädje väntar jag på morgondagen, detta var bara några av mina tankar som dök upp under konferensen och måste säga att detta är bland det bättre jag har varit på.

Och även vi i Sverige är med på hur det borde fungera: https://www.lantmateriet.se/sv/nyheter-och-press/nyheter/2018/blockkedjan-testad-live–kan-spara-miljarder-at-bostadskopare-och-bolanekunder/

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Starkare tillsammans

Bolag inom både publik och offentlig sektor efterfrågar en alltmer kostnadseffektiv, platsoberoende och säker digital arbetsplats. Därför går nu Altitude 365 och Uclarity samman och bildar ett gemensamt specialistbolag.
Fortsätt på Altitude 365Kolla in Exobe

Altitude 365 + Uclarity – Årets Modern Work Partner!

Vinnaren är ett bra exempel på hur en “Born in the Cloud” ständigt förbättrar sitt erbjudande, arbetar nära och proaktivt med Microsoft för att hjälpa kunderna på deras digitaliseringsresa. Plus att vi på Microsoft verkligen ser fram mot den nya bolags-konstellationen (Altitude 365 + Uclarity) för ett “Starkare Tillsammans”.

Uclarity och Altitude 365 - Starkare tillsammans

Uclarity är specialister på digitala möten, telefoni, kontaktcenter och digitalt arbetssätt. Altitude 365 är specialister på säkerhet, mobilitet och hur bolag kan optimera resan till Microsoft365. Nu gör vi gemensam sak och bildar bolag tillsammans.

– Pandemin har tydliggjort behoven av en modern digital arbetsplats och vi har diskuterat ett samgående med Altitude 365 under en längre tid. Våra kunder har behov av specialistkompetens och tillsammans blir vi en ledande specialist inom Digital Workplace-området, säger Niklas Olsson Hellström, VD Uclarity AB.

Tommy Clark, Partner, Altitude 365, kommenterar:
– Inget bolag köper det andra utan båda bolagen får lika stora delar i det nya bolaget. Vår ledstjärna är att vi blir starkare tillsammans och att vi kan hjälpa våra kunder under hela deras resa.
Målet med sammanslagningen är att kunna hjälpa kunder med både teknik och effektiva arbetssätt.

– Det är då våra kunder får önskad effekt av sin investering i den digitala arbetsplatsen, säger Niklas Olsson Hellström.

Båda bolagen har svenska och internationella kunder från både privat och offentlig sektor. Sammanslagningen resulterar i en organisation på 50+ anställda baserade i Stockholm, Örebro och Göteborg.

För frågor, vänligen kontakta;
Tommy Clarke, Partner, Altitude 365 AB, 0703-593854, tommy.clarke@altitude365.com
Niklas Olsson Hellström, VD, Uclarity AB, 0734-198016, niklas.olsson@uclarity.com

Fortsätt på Altitude 365Kolla in Exobe