Kom i kontakt med oss!

Kontakta vår support!

Förändringar i Microsoft Software Assurance

Med start i februari 2020 uppdaterar Microsoft Software Assurance. Den stora förändringen i denna uppdatering är att de slutar satsa på Deployment Planning Services och Training Days Voucher. Istället väljer Microsoft att fokusera på FastTrack när det kommer till Microsoft-tjänsterna Azure, Microsoft 365 och Dynamics 365. I det här inlägget tar vi en närmare titt på vad det innebär för dig som tidigare använt Deployment Planning Services och Training Days Voucher samt hur du nu kan styra om skeppet och fokusera helhjärtat på FastTrack.

Vad är Software Assurance?

Software Assurance är Microsofts heltäckande volymlicensprogram som innehåller ett antal teknologier, tjänster och rättigheter som hjälper företag att hantera och använda Microsoft-produkter på ett effektivt sätt. Software Assurance kan användas av allt från småföretag till storföretag, och det är ett viktigt verktyg för företag som använder Microsoft-produkter men som inte för den sakens skull är experter på deras mjukvara. Företag kan antingen samarbeta direkt med Microsoft eller en av deras partners.

Du som använder Software Assurance har säkert hört talas om FastTrack. I och med att Microsoft allt mer har valt att fokusera på FastTrack kommer det att ske en del förändringar i Software Assurance. Det här har redan börjat och längre ner i inlägget hittar du ett par viktiga datum för de förändringar som sker med Software Assurance.

Vad händer med Deployment Planning Services?

Tjänsten innebar att antingen Microsoft, eller en Microsoft-partner som Altitude, erbjöd rådgivning och stöd i användandet av Microsofts molnbaserade och lokala produkter. Som partner kunde man erbjuda rådgivning i enlighet med det avtal som hade slutits med slutkunden. Microsoft har nu börjat avveckla Deployment Planning Services och ersättningen för detta är FastTrack; en tjänst som hjälper företag att använda sig av Microsofts molnbaserade lösningar. För att kunna använda den nya lösningen krävs det att företaget redan använder Microsoft 365, Azure eller Dynamics 365, om de har det kostar FastTrack inget extra.

Microsoft ser det här som ett naturligt steg i skiftet mot en mer molnfokuserad IT-miljö och via FastTrack hoppas de i större utsträckning få över kunder till molnet. Oavsett om slutkunden arbetar direkt med Microsoft eller med en Microsoft-partner får de all den hjälp de behöver för att gå över till en molnbaserad IT-miljö, inklusive datamigrering och säkerhetsåtgärder.

Vad är fördelarna med ett molnbaserat system?

De som tidigare har använt lokala system men är intresserade av att flytta över till molnet får nu den där extra knuffen i ryggen av Microsoft att gå över till molnbaserade system. Det finns många fördelar med att gå över till molnet, bland annat får företaget större möjligheter att samla in, generera och använda data, verksamheten blir ofta mer agil och skalbar, och säkerheten stärks. Vi har skrivit ett inlägg om detta i vår blogg. Läs det här! Du kan även läsa mer om FastTrack, Microsofts nya tjänst för allt som har med Microsoft 365, Azure eller Dynamics 365 att göra här!

Vad händer med Training Days Voucher?

Training Days Voucher har varit en förmån i Software Assurance som företag har kunnat nyttja för att få träning och utbildning i de Microsoft-system som täcks under Software Assurance. Microsoft kommer med tiden att gå vidare från detta system och istället fokusera på andra erbjudanden och program för utbildning av kunder och partners i Microsofts system. Microsoft nämner bland annat att de kommer att satsa mer på Microsoft Learn, vilket är en kostnadsfri plattform som Microsoft erbjuder där man kan lära sig mer om Microsofts produkter.

För de som använder Training Days Vouchers är det värt att nämna ett par datum som du bör ha koll på:

Februari 2020: Utbildning i Azure tas bort från Training Voucher-katalogen

Februari 2021: Det kommer inte längre gå att samla på sig nya utbildningsdagar

Juni 2021: Sista dagen att skapa Training Vouchers

Januari 2022: Sista dagen att använda Training Vouchers

Det som sker i år är med andra ord endast att utbildningen i Azure tas bort från Training Days Voucher-katalogen. De som använder det här systemet kan fortfarande nyttja vouchers i Microsofts andra system, inklusive Microsoft 365, Windows Server, SQL, SharePoint och Power BI ända fram till januari 2022. Värt att nämna är även att Software Assurance-förmåner som ”New Version Rights” och ”License Mobility” fortfarande kommer finnas kvar.

Vilka andra förändringar är på gång?

En stor förändring som Microsoft kommer genomföra är att den support som Microsoft erbjuder kommer röra sig från att vara incident-baserad till att vara behovsstyrd med ett kreditsystem mot Unified Support. Unified Support är Microsofts relativt nya premiumsupport. Företag som spenderar mycket på Software Assurance kan ha rätt till den här supporttjänsten så det är helt klart något som det är värt att kolla in.

Om du har några frågor om vad som gäller för just ditt företag i och med förändringarna får du gärna kontakta oss. Vi pratar mer än gärna om allt som har med Microsoft att göra!

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Starkare tillsammans

Bolag inom både publik och offentlig sektor efterfrågar en alltmer kostnadseffektiv, platsoberoende och säker digital arbetsplats. Därför går nu Altitude 365 och Uclarity samman och bildar ett gemensamt specialistbolag.
Fortsätt på Altitude 365Kolla in Uclarity

Altitude 365 + Uclarity – Årets Modern Work Partner!

Vinnaren är ett bra exempel på hur en “Born in the Cloud” ständigt förbättrar sitt erbjudande, arbetar nära och proaktivt med Microsoft för att hjälpa kunderna på deras digitaliseringsresa. Plus att vi på Microsoft verkligen ser fram mot den nya bolags-konstellationen (Altitude 365 + Uclarity) för ett “Starkare Tillsammans”.

Uclarity och Altitude 365 - Starkare tillsammans

Uclarity är specialister på digitala möten, telefoni, kontaktcenter och digitalt arbetssätt. Altitude 365 är specialister på säkerhet, mobilitet och hur bolag kan optimera resan till Microsoft365. Nu gör vi gemensam sak och bildar bolag tillsammans.

– Pandemin har tydliggjort behoven av en modern digital arbetsplats och vi har diskuterat ett samgående med Altitude 365 under en längre tid. Våra kunder har behov av specialistkompetens och tillsammans blir vi en ledande specialist inom Digital Workplace-området, säger Niklas Olsson Hellström, VD Uclarity AB.

Tommy Clark, Partner, Altitude 365, kommenterar:
– Inget bolag köper det andra utan båda bolagen får lika stora delar i det nya bolaget. Vår ledstjärna är att vi blir starkare tillsammans och att vi kan hjälpa våra kunder under hela deras resa.
Målet med sammanslagningen är att kunna hjälpa kunder med både teknik och effektiva arbetssätt.

– Det är då våra kunder får önskad effekt av sin investering i den digitala arbetsplatsen, säger Niklas Olsson Hellström.

Båda bolagen har svenska och internationella kunder från både privat och offentlig sektor. Sammanslagningen resulterar i en organisation på 50+ anställda baserade i Stockholm, Örebro och Göteborg.

För frågor, vänligen kontakta;
Tommy Clarke, Partner, Altitude 365 AB, 0703-593854, tommy.clarke@altitude365.com
Niklas Olsson Hellström, VD, Uclarity AB, 0734-198016, niklas.olsson@uclarity.com

Fortsätt på Altitude 365Kolla in Uclarity